Loader

031 Hiša pod Gričkom

O projektu:

Prenovljena glavna hiša nekdanje kmetije služi kot svetel dom povezan z zelenim gričem za stavbo. Hiša je ohranila glavne lastnosti kakršne se je spomni investitor iz mladih let, ko je nazadnje živel v njej. Objekt je ohranil tri obstoječe fasadne zidove v katere se je umestila lesena masivna konstrukcija.  Stanovanjske hiša M v Črnomlju je postavljena v ohranjen gabarit prvotne opečnate hiše iz leta 1924. Najprej smo odstranili dozidave garaže in gospodarskih poslopij, ki so se gradili tekom 60. in 70. let. Objekt je domačija investitorice, katere servisni objekti štale in kozolca stojijo v neposredni bližini.  V obstoječo, oluščeno lupino opečnatih sten hišo smo vstavili novo križno lepljeno leseno masivno konstrukcijo. Medetažna lesena plošča predstavlja viden lesen strop v pritličju in je obenem finalen tlak nadstropja.  Hišo pa smo odprli proti vzhodu, kjer je bila stena najbolj poškodovana. Od tu se ogled odpira na zeleni zaščiten park Griček.  Nekdaj si v hišo vstopil preko cvetličnega vrta v ozko vežo. Od tam so vodila vrata v prostore  spalnic, kuhinjo in shrambo, kasneje preurejeno v kopalnico. Z zasnovo smo želeli ohraniti investitorjev spomin na rojstno hišo, zato zasnova objekta ohranja glavno delitev na prvo in zadnjo hišo, pri čemer smo zasnovali kuhinjo s pultom za druženje kot centralni prostor druženja, ter medsebojno povezali vse prostore pritličja.  Dnevni prostor je dvoetažen z delovno galerijo iz katere imamo pregled skozi veliko okno. Od tu se prehaja med tremi identičnimi spalnicami, tudi skozi prehodno kopalnico.

Lokacija:

Črnomelj

Avtorji:

Jure Henigsman, Gabriel Gmür, Manca Starman, Jasna Štrukelj Gmür

Leto načrtovanja:

2014-2016

Leto izvedbe:

2017-2019

Investitor:

zasebni